Jämförelse

Skolgången i Kenya
Anledningen att så många inte går i skolan i kenya är därför att många inte kan betala avgifterna, det är för långt till skolan och det finns ingen skolbuss och/eller så behövs barnen i hemmet för att hjälpa till. Det finns tre utbildningsnivåer i Kenya; förskola, grundskola (1-8) och gymnasieskola (1-4). Grundskolan är gratis men familjerna måste själva betala för mat, skoluniform och böcker. Skolorna i Kenya är överfulla och vissa barn får sitta på golvet på lektionerna. De har inte mycket skolmaterial heller, utan ca 8 elever får dela på en bok. Dem har inga eller väldigt få datorer.


Jämförelse
Det är inte alls som i Sverige, där skolan är en självklarhet och som många ungdomar upplever det som tvång att gå i skolan, vilket det är eftersom att vi i Sverige har skolplikt. I alla fall igenom grundskolan sedan får man välja om man vill fortsätta på gymnasium. Barnen i Kenya vill jätte gärna gå i skola men många har inte den möjligheten, vilket är synd. Här i Sverige finns det något som kallas skolrätt. Vilket innebär att alla har rätt att gå i skolan. Det har dem inte i Kenya. Där har man tur om man får gå i skolan. I Sverige kanske man har runt 20 elever i ett klassrum och max 30, medans i Kenya kan man vara ca 100st i ett klassrum, med en lärare. Vi har bättre skolböcker och skolmaterial. I Sverige finns det inget barn som behöver sitta på golvet på lektionen eftersom det inte finns en ledig stol, och det finns ingen som inte har tillgång till papper och penna. I Kenya kan man, som det står i texten ovan, ibland få sitta på golvet och har inte alltid skolböcker och skolmaterial. De får ofta dela på böcker. Dem har nästan inga eller väldigt få datorer medans vi i Sverige kan ha 20 st per skola, eller mer.


Min åsikt:

Jag tycker att alla ska ha rätt att gå i skolan. Alla ska ha rätt till en bra utbildning så att man kan försörja sig. Barn ska inte behöva jobba. Medans vi i Sverige sitter på lektionerna med våra ipods och mobiler så finns det folk som inte ens har råd med mat. Det är helt galet tycker jag! Om bara alla skulle göra något litet för de fattiga länderna skulle de bli så mycket bättre.

http://www.sfgate.com/c/pictures/2006/03/30/mn_africa24_048_mac.jpg


http://www.food-force.com


Bilderna från:

Översta: http://www.sfgate.com/c/pictures/2006/03/30/mn_africa24_048_mac.jpg

Understa: http://www.food-force.com



Jag hittade en intressant men tråkig artikel på internet:

Våld hindrar flickors skolgång

En tredjedel av världens barn går aldrig färdigt grundskolan. 60% av dem är flickor. Olika former av våld är den främsta orsaken till att flickor hoppar av skolan. Utan utbildning får flickorna sällan tillgång till sina grundläggande rättigheter.

I många skolor i världen blir flickor systematiskt utsatta för våld. Våldet tar sig många olika uttryck som till exempel i våldtäkt, sexuella trakasserier, hot, tvång och mobbning. Alla flickor är i riskzonen, oavsett ålder, etnicitet, klass, kast eller var de bor.


Källa: http://www.actionaid.se/omraden/utbildning/flickor/

Min åsikt:
Jag tycker att det här är helt galet. Det ska inte behöva vara så. Man ska kunna gå till skolan och känna sig trygg. Man ska inte behöva bli utsatt för våld på det stället man går till flera gånger i veckan och kanske av personer man ser ofta. Man ska inte som ung utsättas för sånt. I sverige i skolorna har man ofta grupper i skolan som är mot mobbning och annan form av våld. Jag tycker att man borde införa det i de länder sånt här pågår. Även om det kanske inte skulle göra mycket skillnad så är det ett försök i alla fall. Vet inte riktigt annars vad man kan göra :S






Kommentarer
Postat av: Anonym

Du har gjort genomtänkta reflektioner på den information du hittat. Du visar att du kan dra egna slutsatser. Datorer är också en stor skillnad mellan skolor i Sverige och i Kenya, kan jag tänka mig.



När det gäller tjejers trygghet i tredje världen, handlar mycket om att informera om allas lika rättigheter och att arbeta med att förändra värderingar kulturella eller sociala, tror jag ;)

2009-08-26 @ 17:36:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0