Afrikas historia

Vet ni vad den industiella revolutionen var? Aja jag tänkte berätta lite om den efftersom den ingår i Afrikas historia. Det var nämligen så att den industriella revolutionen var när man började komma på uppfinningar och tekniska grejer. Det började i storbrittanien i slutet av 1700 talet. Det var saker som ångdrivna järnvägar och fartyg och t.ex en maskin som kallades Spring Jenny uppfanns. Det var vid 1800 talet som det spreds till andra länder. På den tiden försörjde sig många som bönder men när det kom maskiner som gjorde deras jobb istället så vände de sig till industrier för att jobba på fabriker. Men för att tillverka järn behövdes mycket järnmalm och skog och nästan alla länder utom Sverige och Ryssland hade förbrukat alla sina tillgångar av deras trä och järn. Det hade stor betydelse för Sverige eftersom att Sverige känade mycket pengar på det. Sverige sålde ungefär 80% av deras järn till England (som sedan förvandlade det till stål). Men det varade bara en kort tid eftersom att sedan kom England på att de kunde göra järn av fosforrik järnmalm (thomasprocessen) vilket var smart eftersom att England var rikt på det. Afrika var inte industrialiserat och eftersom att det fanns mycket råvaror där så fick snart rika köpmän från t.ex. Holland, England, Frankrike, Italien, Belgien och danmark nys om det. De blev som en kapplöpning dit och dem praktiskt taget tog över landet. De började kolonisera områden, ta råvaror och till och med slavar

http://www.musikmuseet.se/respektnu/slavar.gif

 

bild från: http://www.musikmuseet.se/respektnu/slavar.gif

 

År 1895 förklarade britterna Kenya för brittiskt skyddsområde och de började att bygga en järnväg mellan städerna Mombasa och Uganda. De startade fabriker och hade då afrikanska slavar som jobbade åt dem. Om de gjorde något fel, eller t.ex. bara inte hann leverera något i tid (som kanske varit ett omöjligt uppdrag) så kunde de bli straffade. De kunde i värsta fall bli dödade men de som hade tur kunde t.ex. "bara" bli av med händerna. Afrikanerna blev förtryckta och väldigt illa behandlade. Under andra världskriget (1939-1945) åkte många tillbaka till sina hemland eller ut i kriget för att slåss. Under kriget förlorade stormakterna mycket och på grund av det så blev de tvungna att skicka hem vakter och soldater från Afrika eftersom att de behövdes i kriget. Då passade Afrika på och började sakta att försöka göra sig fria från dem som var kvar. Ca 1960 började det ske förändringar, och den 12 december 1963 blev Afrika självständigt. Sedan tog det sin tid för Afrika att återhämta sig. Det blev en kamp om vem som skulle styra landet och det blev olika konflikter mellan stammar. Till sist ryckte FN in och hjälpte till.


Kommentarer
Postat av: Pergus

Spinning Jenny hette maskinen som uppfanns på 1700-talet. Det var en maskin som spann många trådar på en gång.



Vad gäller koloniseringen så har du skrivit en intressant text om den och också tagit med hur historiska skeenden påverkar dagens samhälle i Kenya.



Om du vill fördjupa dig kan du fråga mig om Wallersteins världsystemteori. Den handlar om hur koloniseringen lever kvar än idag fast på ett annat sätt.

2009-08-26 @ 17:54:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0